Μαθήματα

Ερασιτεχνικά Μαθήματα

Στη Σχολή λειτουργούν:

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

α) προπαρασκευαστικών βαθμίδων (3-4,5 χρ), (4,5-5,5χρ), (5,5-7χρ)

β) βασικών (7-12 χρ.), μέσων (12-15χρ.) και προχωρημένων βαθμίδων (15χρ. και άνω).

γ) τμήματα ενηλίκων

δ) τμήματα barre a terre/pilates

ε) Προεπαγγελματικά – προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Ανώτερες Σχολές Χορού, κλπ εξετάσεις χορού.

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ:

 • κλασικό μπαλέτο
 • σύγχρονος χορός
 • αυτοσχεδιασμός /στοιχεία Χορογραφίας
 • ρυθμική (μουσικοκινητική αγωγή)
 • κάρακτερ/ελληνικοί χοροί
 • ρεπερτόριο κλασικού και σύγχρονου χορού/pas de deux
 • barre a terre/pilates/σε συνδυασμό και με άλλα προγράμματα ballet fitness ( π.χ. Ballet Progressive Τechnique από πιστοποιημένους δασκάλους) που ενισχύουν την μυϊκή ενδυνάμωση και ευλυγισία των μαθητών και μαθητριών από τις τάξεις των φυτωρίων και άνω
 • hip-hop,jazz,κλπ.

1.Προπαρασκευαστικές τάξεις χορού

Με απόλυτο σεβασμό στην κινητική, γνωστική και συναισθηματική  ανάπτυξη των ηλικιών  3-7 χρόνων, η Σχολή, ακολουθώντας το πρότυπο αναγνωρισμένων αναλυτικών παιδαγωγικών προγραμμάτων χορού, η σχολή μας μυεί τους λιλιπούτειους μαθητές της στην τέχνη της Τερψιχόρης μέσα από 3 διαδοχικές προπαρασκευαστικές τάξεις. Κάθε τάξη στελεχώνεται από 2 διπλωματούχους καθηγητές με μεγάλη προϋπηρεσία, εμπειρία και αγάπη για το παιδί.

 • Στους νέους μαθητές προσφέρονται 4 δοκιμαστικά μαθήματα χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση
 • Το τελευταίο δοκιμαστικό μάθημα γίνεται ενώπιον γονέων ώστε οι τελευταίοι να γνωρίσουν από κοντά πως ξεκινά η χορευτική παιδεία σε αυτή την τόσο ευαίσθητη ηλικία
 • Συχνότητα μαθημάτων: 2 φορές την εβδομάδα από 1ώρα
 • Τα μαθήματα γίνονται με συνοδεία πιανίστα

Στις προπαρασκευαστικές τάξεις χορού οι μαθητές:

 • Εκπαιδεύονται σε βασικές έννοιες της κίνησης, του χώρου και του χρόνου
 • Μαθαίνουν να στέκονται σωστά, γνωρίζουν το σώμα τους, εξοικειώνονται με βασικές χορευτικές κινητικές δεξιότητες
 • Ανακαλύπτουν σιγά σιγά το ενδιαφέρον τους για το μπαλέτο και το χορό γενικότερα, πάντα σε ένα πλαίσιο που τα ευχαριστεί, τα παρακινεί και τα ενθουσιάζει
 • Μαθαίνουν να πειθαρχούν αλλά και να εκφράζονται δημιουργικά
 • Κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με το υπόλοιπο τμήμα

2. Βασικές Βαθμίδες – Ηλικίες

7-12 χρ. Από την ηλικία των 7 ετών γίνεται σταδιακά και μεθοδικά η εισαγωγή στις βασικές αρχές του κλασικού μπαλέτου.

Παράλληλα οι μαθητές γνωρίζουν :

 • Από τις πρώτες σχολικές βαθμίδες το μοντέρνο χορό-δημιουργικό αυτοσχεδιασμό
 • Από τις μεσαίες σχολικές βαθμίδες το χορό Χιπ-Χοπ
 • Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού το σύγχρονο χορό –αυτοσχεδιασμό
 • Όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία κι ο δάσκαλος κρίνει ότι έχουν κατακτήσει την απαιτούμενη τεχνική οι μαθήτριες φορούν και εκπαιδεύονται στην τεχνική των pointe

ΤΑΞΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ: 1Η ΜΕ 4Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ , Β. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΗ Ι-ΠΡΟΦΥΤΩΡΙΟ Ι, Γ. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΗ ΙΙ-ΠΡΟΦΥΤΩΡΙΟ ΙΙ

Κλασικό Μπαλέτο

Αποτελεί μια χορευτική τέχνη με μακρά ιστορία και παράδοση, ένα είδος χορού που επιβιώνει και εξελίσσεται ανά τους αιώνες, εξακολουθώντας να μαγεύει και να εμπνέει μέσα από την ιδιαίτερη τεχνική του, τις επιμηκυμένες κι αρμονικές γραμμές του, τη  γεωμετρία του, το λυρισμό και την δραματικότητά του. Η εξάσκηση στο κλασικό μπαλέτο απαιτεί μεθοδικότητα και σεβασμό στις ακαδημαϊκές του αρχές.

Σύγχρονος χορός

Ο σύγχρονος χορός, γέννημα του 20ου αιώνα, αντιτάχθηκε στον φορμαλισμό του κλασικού μπαλέτου και πρότεινε ένα πρωτότυπο, νεοτεριστικό κι απελευθερωμένο τρόπο χορευτικής τεχνικής που συνεχώς εξελίσσεται ανάλογα με την εποχή του. Όσοι εντάσσονται στις τάξεις του σύγχρονου χορού έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα ευρύτατο τρόπο κίνησης και λειτουργίας του σώματός τους σε όλα τα επίπεδα, στο χώρο και στο χρόνο, να πειραματιστούν με το βάρος και την αναπνοή τους, να εκφραστούν και να γνωρίσουν μια επιπλέον μορφή χορευτικής τέχνης.

Στη σχολή το μάθημα προσφέρεται συνδυαστικά με τα άλλα είδη χορού ή μεμονωμένα.

Η τεχνική  και το σύστημα διδασκαλίας διαφοροποιείται ανάλογα με το επίπεδο.

Αποτελεί ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στα καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια, για την εισαγωγή στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού – Κρατική Σχολή Χορού, για την εισαγωγή σε τριτοβάθμια ιδρύματα χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Σχολή μας, κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και με έξτρα σεμιναριακά μαθήματα προετοιμάζει υποψήφιους για τις παραπάνω εξετάσεις.

Σεμιναριακά διδάσκονται και μαθήματα μοντέρνου χορού-τεχνικής Γκράχαμ.

3.Τμήματα Μεσαίων και Προχωρημένων Βαθμίδων – Τμήματα Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού

Ηλικίες 12-15χρ.: Τάξεις Μέση Ι, ΙΙ, ΙΙΙ (τάξεις φυτωρίων)

Ηλικίες 15+ : Προεπαγγελματικά Τμήματα

Στόχος της Σχολής μας είναι οι μαθητές να εξασκηθούν με μέθοδο και σύστημα στις αρχές του κλασικού μπαλέτου και του σύγχρονου χορού. Η ύλη κατανέμεται έτσι ώστε μετά το λύκειο κι έπειτα από συστηματική εκπαίδευση, οι προχωρημένοι μαθητές να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και την κατάλληλη χορευτική τεχνική για να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις χορού για τις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ, να εξεταστούν πάνω στο κλασικό μπαλέτο, το σύγχρονο χορό και τον αυτοσχεδιασμό σύμφωνα με την ύλη που ορίζεται στο παράρτημα 1 του Π. Δ/τος 372/1983 (ΦΕΚ 131/Α/83).

Η εκπαίδευση στο κλασικό μπαλέτο βασίζεται στην μεθοδική της ρωσικής σχολής-σύστημα Vaganova. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης και πάνω στο αγγλικό σύστημα.

Σε μαθητές Γ λυκείου, με επιβαρυμένο πρόγραμμα λόγω των σχολικών τους υποχρεώσεων, προσφέρεται ευέλικτο ωράριο μαθημάτων πάνω σε ένα ή περισσότερα μαθήματα της επιλογής (κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό, χιπ-χοπ, pilates, κλπ).

4.Μαθήματα για Προχωρημένους Λάτρεις του Κλασικού Μπαλέτου – Σύγχρονου Χορού

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προεπαγγελματιών και προχωρημένων μαθητών/σπουδαστών για επιπλέον εξάσκηση πάνω στην απαιτητική τεχνική του  κλασικού μπαλέτου κατά την διδακτική περίοδο 2022-2023 θα διεξαχθούν:

 • Σύντομοι κύκλοι μαθημάτων και Σεμιναριακά μαθήματα κλασικού μπαλέτου – Επίπεδο advanced -πρωινά μαθήματα
 • Σεμιναριακά μαθήματα κλασικού ρεπερτορίου/variation – ηλικίες 15+

Δηλώστε ενδιαφέρον στο dance@kontaxaki.gr και θα σας κρατάμε ενήμερους!

5. Barre a Terre

Η τεχνική Barre a terre (μπάρα στο πάτωμα) γεννήθηκε από την ανάγκη των τραυματισμένων χορευτών του κλασικού μπαλέτου να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση μέσα από ένα εναλλακτικό τρόπο εξάσκησης. Η τεχνική  βασίζεται στη μέθοδο που ανέπτυξε ο χορευτής Boris Kniasef. Μέσα από χορογραφημένες ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και διατάσεων στο πάτωμα ενεργοποιείται όλο το σώμα, από την κορυφή μέχρι τα άκρα. Παρά το ότι δημιουργήθηκε για χορευτές, κατάλληλα προσαρμοσμένο από έμπειρο δάσκαλο, ωφελεί σωματικά αλλά και συναισθηματικά ενδιαφερόμενους ακόμα και χωρίς χορευτική εμπειρία. Βελτιώνει τη στάση του σώματος, λειτουργεί θεραπευτικά (άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μαθήματος)

Στη Σχολή μας το μάθημα είναι ωριαίο και συνοδεύεται από πιάνο, γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη ζωντάνια  και δημιουργεί καλλιτεχνική ατμόσφαιρα.

6. Pilates

Η μέθοδος Pilates επινοήθηκε το 1920 από τον Joseph Pilates ως ένα πρόγραμμα αποθεραπείας για τα μυοσκελετικά προβλήματα αθλητών μετά από τραυματισμούς. Έκτοτε εξελίχθηκε κι αποτελεί ένα ευεργετικό και πλήρες πρόγραμμα άσκησης που προσδίδει στους ασκούμενους υγεία κι ευεξία. Αποτελείται από διατατικές ασκήσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, εδάφους  με όργανα ή χωρίς και μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες και στο σωματότυπο του καθένος.

Βοηθά όχι μόνο το μυϊκό σύστημα αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού και το νευρικού συστήματος.

Στη Σχολή μας το μάθημα είναι ωριαίο και προσφέρεται

πρωινές  και απογευματινές ώρες

7.Χιπ Χοπ

To χιπ-χοπ είναι ένα είδος χορού που εξελίχθηκε μέσα από διάφορα στυλ χορού του δρόμου ως μέρος της κουλτούρας που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1970. Στην αφροαμερικάνικη διάλεκτο ο όρος hip σημαίνει γνώστης και η λέξη hop σημαίνει αναπήδηση. Είναι δυναμικός χορός, με μεγάλη πρωτοτυπία, ποικιλία κινήσεων και ρυθμών. Στη Σχολή μας  το μάθημα προσφέρεται μια φορά την εβδομάδα είτε ως μέρος του γενικότερου εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδυάζει μπαλέτο-μοντέρνο/σύγχρονο και χιπ χοπ, είτε μεμονωμένα. Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα λειτουργήσουν και προχωρημένα τμήματα χιπ χοπ εφήβων (15+). To μάθημα διδάσκεται από διπλωματούχο καθηγητή χορού απόφοιτο Ανώτερης Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης με ειδίκευση και στο χιπ χοπ. Σας παροτρύνουμε να το δοκιμάσετε!

8.Μπαλέτο ενηλίκων-ηλικία 18+/επίπεδο αρχάριο

 • Στις τάξεις μπαλέτου ενηλίκων συμμετέχουν χορευτές όλων των ηλικιών και ικανοτήτων. Ανεξαρτήτως της χορευτικής τους εμπειρίας όλοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια διάθεση για χορό! Οι ενήλικες μαθαίνουν γρηγορότερα και βλέποντας τα οφέλη του μαθήματος στη σωματική και ψυχική τους υγεία παρακολουθούν τα μαθήματα με ιδιαίτερο ζήλο και αποφασιστικότητα.
 • Το μάθημα προσαρμόζεται στις ανάγκες, το σωματότυπο και τις ιδιαιτερότητες των συμμετεχόντων ακολουθώντας τη ρουτίνα ενός τυπικού μαθήματος μπαλέτου (προθέρμανση, μπάρα, κέντρο)
 • Στη Σχολή μας το μάθημα είναι ωριαίο και συνοδεύεται από πιάνο!

9.Μαθήματα πάνω στο Sullabus της Royal Academy of Dance (RAD)

Προχωρημένοι μαθητές και μαθήτριες κλασικού μπαλέτου μπορούν, επιπλέον ή συνδυαστικά με το υπόλοιπο πρόγραμμά τους, να παρακολουθήσουν τις τάξεις των επιπέδων INTERMEDIATE έως ADVANCED, με σκοπό να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της ROYAL ACADEMY OF DANCE (RAD) του Λονδίνου σε συνεργασία με το BRITISH COUNCIL της Ελλάδας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων οι μαθήτριες λαμβάνουν το αντίστοιχο CERTIFICATE. Η RAD προσφέρει και «Teacher Τraining Programmes»

Όσοι επιλέξουν  το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από πιστοποιημένους δασκάλους της RAD & να συμμετάσχουν σε σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα από τους εγκεκριμένους φορείς του συστήματος

Σχετικοί σύνδεσμοι: https://www.royalacademyofdance.org/

https://www.britishcouncil.gr/exam/professional-university/rad

Ιστοσελίδα Ελληνικού Συλλόγου Βασιλικής Ακαδημίας Χορού (https://hellenicregionrad.gr)

10. Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

Τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά –εφήβους -18+,

ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ/ΚΥΡΙΟΥΣ & ΚΥΡΙΕΣ

σημείωση : οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί αποτελούν εξεταζόμενο αντικείμενο στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια

 

 

 

 

 

 

Ανώτερα Τμήματα

ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ

Τμήματα τριετούς-συνεχούς-τακτικής και υποχρεωτικής φοίτησης τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και οδηγούν στην απόκτηση αναγνωρισμένου και επικυρωμένου από το ΥΠ. ΠΟ. διπλώματος:

α) Καθηγητή, Καθηγήτριας Χορού, β) Χορευτή, Χορεύτριας

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ:

ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

• Κλασικό Μπαλέτο

• Σύγχρονος Χορός

• Ρυθμική

• Θεωρία και ανάλυση τεχνικής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού

• Διδασκαλία

• ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μουσική, Εφαρμοσμένη ανατομία και μυολογία, Iστορικοί και θεατρικοί χοροί – CHARACTER, Ιστορία Χορού, Παιδαγωγική-Ψυχολογία, Ρεπερτόριο-variation κλασικού και σύγχρονου χορού,pas de deux,  Αυτοσχεδιασμός – στοιχεία χορογραφίας, Ελληνικοί χοροί, κλπ

Σύστημα Εκμάθησης
Γ)Παράλληλα με το Ρώσικο Σύστημα βασισμένο στη μεθοδική της Agrippina Vaganova λειτουργούν σε συνεργασία με τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου και τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις των πιστοποιητικών χορού της RAD.

——————————————————————

 • Τα μαθήματα γίνονται με συνοδεία πιάνου
 • Στη Σχολή διδάσκει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό με μετεκπαιδεύσεις σε ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού, με παιδαγωγική κατάρτιση και αγάπη για το παιδί.
 • Ταλαντούχοι μαθητές επιλέγονται και εκπαιδεύονται για να συμμετάσχουν σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς χορού (INTERNATIONAL BALLET COMPETITION-HELLAS, ΛΩΖΑΝΝΗ, ΒΑΡΝΑ, ΜΟΣΧΑ, κλπ) και σε άλλες ακροάσεις χορού.
 • Διπλωματούχοι της σχολής μας συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για υποτροφίες του Ι.Κ.Υ., του Ωνασείου Ιδρύματος και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων, με στόχο την περαιτέρω εξειδίκευσή τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.Κάθε χρόνο διπλωματούχοι της Σχολής μας γίνονται δεκτοί σε πανεπιστήμια και άλλα χορευτικά ιδρύματα όπου τους δίνεται η ευκαιρία να μετεκπαιδευτούν πάνω σε διάφορες πτυχές του χορευτικού γίγνεσθαι( χορό, χορογραφία, διδασκαλία, ιστορία του χορού, ανθρωπολογία του χορού, σημειολογία του χορού, κλπ). Η σχολή βοηθά και κατευθύνει τους αποφοίτους της που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις σπουδές τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εντός και εκτός της Ελλάδας.
 • Οι διπλωματούχοι των Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά ως χορευτές στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε άλλες Όπερες και Χορευτικές Ομάδες της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Επίσης, ως καθηγητές χορού μπορούν να διδάξουν σε ιδιωτικές σχολές χορού, σε Ιδιωτικά Σχολεία, στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια κλπ και  έπειτα από την απαιτούμενη προϋπηρεσία μπορούν να ιδρύσουν τη δική τους (αναγνωρισμένη από το κράτος) σχολή χορού.
 • Η διεύθυνση της Σχολής, στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην αναβάθμιση της τέχνης του Χορού και γενικότερα την καλλιτεχνική εκπαίδευση, προσφέρει περιορισμένο αριθμό Υποτροφιών σε μαθητές και σπουδαστές των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών τμημάτων της, που διακρίνονται για τις ειδικές τους ικανότητες στις εσωτερικές εξετάσεις του Ιουνίου που γίνονται από το Σύλλογο Καθηγητών.
Διοργανώσεις
 Η Σχολή διοργανώνει:

α) σεμινάρια χορού για τους σπουδαστές της Ανωτέρας, των προεπαγγελματικών τμημάτων και για αποφοίτους, όπου καλούνται να διδάξουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καθηγητές. Χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής.

β) καλοκαιρινά εντατικά σεμινάρια (Ιούλιο-Αύγουστο) προετοιμασίας για τους υποψηφίους των εισαγωγικών εξετάσεων για τις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού στα μαθήματα: Κλασικό Μπαλέτο, Σύγχρονος Χορός, Αυτοσχεδιασμός.

γ) ανοικτά μαθήματα και παραστάσεις για τα ερασιτεχνικά και προεπαγγελματικά τμήματα

δ) ανοικτά μαθήματα και παραστάσεις για τα Ανώτερα Επαγγελματικά τμήματα με χορογραφίες ελλήνων και ξένων χορογράφων διεθνούς σταδιοδρομίας.