Ομάδα Χορού (1987-2015)

Η «ΟΜΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ-Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» ιδρύθηκε το 1987 με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κυρίας Νίκης Κονταξάκη, με τη συμπαράσταση και συνεργασία των πρώτων συνεργατών της Λεωνίδα Ερενίδη, Νικολάου Γκίκα, Βασιλικής Κίκνα και Βίκης Ριζοπούλου.

Σκοπός της «ΟΜΑΔΑΣ» ήταν η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στη χώρα μας με την παρουσίαση σε πλατύ κοινό προγραμμάτων αξιώσεων με την ερμηνεία έργων από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Τα μέλη της «ΟΜΑΔΑΣ» διακρίθηκαν για το ταλέντο τους, την εργατικότητά τους και την αγάπη τους για το χορό. Η «ΟΜΑΔΑ» πλαισιώθηκε από επαγγελματίες χορευτές και από νέους ταλαντούχους χορευτές που προέρχονταν από τα φυτώρια και τα επαγγελματικά τμήματα της Σχολής.

Η ΟΜΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ είχε μια δυναμική παρουσία στο χώρο του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος και μια επίσης μακρά συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ως επιχορηγούμενη Ομάδα Χορού και έλάβε πολλές θετικές κριτικές για το έργο της.

 Ο κύκλος δράσης της επαγγελματικής “ΟΜΑΔΑΣ  ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ” – Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ολοκληρώθηκε το 2015 μετά από μια λαμπρή συνεργασία με καταξιωμένους χορογράφους και νεαρούς χορευτές, πολλοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί σε χορευτικά σχήματα εντός και εκτός της Ελλάδας.

Η «ΟΜΑΔΑ» έδωσε αρκετές παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας, όπως:

– Έλαβε μέρος στα «ΔΡΩΜΕΝΑ» 1990-91 / ΜΗΝΑΣ ΧΟΡΟΥ» στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε ανάλογες εκδηλώσεις που έγιναν στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ το Δεκέμβριο του 1991.

– Στις 30 Απριλίου του 1992 συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Λαογραφικού Συλλόγου «ΑΧΙΛΛΙΑ» και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου του Δήμου Λάρισας.

– Στις 4 Ιουλίου 1992 έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Μονεμβασιά στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου.

-Στις 11 Ιανουαρίου 1993 έδωσε παράσταση στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών για το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων στο Πέραμα Αττικής.

– Η «ΟΜΑΔΑ»,στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετείχε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου ΜΗΘΥΜΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ( καλοκαίρι 1993).

– Στις 13 και 14 Μαϊου 1994, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα χορού, έδωσε δύο παραστάσεις στο Θέατρο Κοτοπούλη-ΡΕΞ, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού-UNESCO.

-Στις 2 Ιουλίου 1994, η «ΟΜΑΔΑ», συμμετείχε στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το Σωματείο Χορού και Ρυθμικής στο θέατρο ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.

-Στις 22 Ιανουαρίου 1995 η «ΟΜΑΔΑ», έλαβε μέρος στις γιορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ.

-Η «ΟΜΑΔΑ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα χορού έδωσε στις 13 και 14 Μαϊου δύο παραστάσεις στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού-UNESCO.

– Στα πλαίσια των πολιτιστικών της εκδηλώσεων έδωσε τρεις παραστάσεις στο θέατρο ΚΝΩΣΣΟΣ στις 21,22,23 Μαϊου του 1996.

– Στις 8, 9 Ιουνίου η «ΟΜΑΔΑ» στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα χορού, έδωσε τρεις παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

– Στις 6, 7, 8 Απριλίου 1997 η «ΟΜΑΔΑ» έδωσε τρεις παραστάσεις στο θέατρο ΚΝΩΣΣΟΣ στα πλαίσια του ετήσιου καλλιτεχνικού της προγράμματος.

-Στις 30, 31 Μαϊου και 1η Ιουνίου 1997, υπό την αιγίδα του υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού-UNESCO η «ΟΜΑΔΑ» παρουσίασε στο Θέατρο ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ το ρομαντικό μπαλέτο σε τρεις πράξεις «Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ» σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα.

– Το 1998 στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ και το 1999 στο θέατρο ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ερμήνευσε, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα χορού, το ρομαντικό μπαλλέτο σε δύο πράξεις «Η ΣΥΛΦΙΔΑ».

– Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2000 η τριακονταμελής «ΟΜΑΔΑ» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ το έργο από το κλασικό ρεπερτόριο «ΚΟΠΠΕΛΙΑ», μπαλέτο σε τρεις πράξεις.

Η παραπάνω παραγωγή τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το «Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής για το 2000», και παρουσιάστηκε και πάλι σε τρεις νέες παραστάσεις στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Ε.Λ.Σ.) τον Ιούνιο του 2001.

– Στις 19, 20, 21, 22 Οκτωβρίου 2001, «ΟΜΑΔΑ» παρουσίασε στο θέατρο ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ τη νέα της παραγωγή με έργα από το κλασικό ρεπερτόριο.

– Τον Νοέμβριο του 2003 , «ΟΜΑΔΑ» συμμετείχε στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού πού διοργάνωσε το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ με την χορογραφία του Νίκου Γκίκα «ΝΤΙΒΕΡΤΙΜΕΝΤΟ».

-Τον Απρίλιου του 2004, έπειτα από τιμητική πρόσκληση συμμετείχε στο “Τρίπτυχο Νεοκλασικού Χορού” στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου

– Τον Ιανουάριο 2006 συμμετείχε στη 2η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού με τη χορογραφία του Ν.Γκίκα «Σουΐτα Σκαλκώτα»

-Τον Ιούνιο του 2008 έπειτα από πρόσκληση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου των Αθηνών η “ΟΜΑΔΑ” συμμετείχε στο κοντσέρτο της διεθνούς ακτινοβολίας πιανίστας Cristiana Pegoraro στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα. Στο κοντσέρτο η διάσημη πιανίστα ερμήνευσε ( σε πανελλήνια πρώτη) το έργο της ITHAKA. Τη χορογραφία μέρους των μουσικών συνθέσεων επιμελήθηκε ο χορογράφος της ομάδας Νίκος Γκίκας και η ερμηνεία των χορογραφιών έγινε από αποφοίτους και επαγγελματίες της Σχολής /Ομάδας μας

Στο χορευτικό ρεπερτόριο της “ΟΜΑΔΑΣ” περιλαμβάνονται πολλές παραγωγές, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

Α) Από το κλασικό ρεπερτόριο σε διδασκαλία Βασιλικής Κίκνα:

Giselle/peasant pas de deux, The Nutcracker/μπαλλέτο σε 2 πράξεις, Les Sylphides, Napoli-Flowers Festival in Genzano, Le Corsaire/μπαλλέτο σε 3 πράξεις, La Sylphide/μπαλλέτο σε 2 πράξεις, Coppelia/μπαλλέτο σε 3 πράξεις, Esmeralda/pas de six, Vivandiere/pas de six, Don Quixote/divertissement, The fairy doll, κ.α.

Β) Από το σύγχρονο ρεπερτόριο σε χορογραφία Νίκου Γκίκα:

“Σουϊτα-4 ύμνοι… στον Κύριο, στον έρωτα, στη νοσταλγία και στη ζωή”, “Ανατολή – Δύση – Συνάντηση”, “Αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο”, “Σελίδες των ρόδων”, “Όνειρα-Χορός, τα αυτονόητα που χάνουμε”, “Φωτογραφία-καθρέπτης…με τα μάτια τα δικά μου”, “θάλασσα-θάλασσα…μη με διώχνεις μακριά”,”Κίνηση σε κρυστάλλινη μορφή”, “Ντιβερτιμέντο”, κ.α.

Γ) Από το νεοκλασικό ρεπερτόριο σε χορογραφία Νίκης Κονταξάκη:

“Σπουδή στα Carmina Bourana”, “Σκιτσάροντας το χρόνο”, “Δεσμά-Λύτρωση”, “Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ”, “Προσδοκίες-Οράματα”, “Εκσταση και Δημιουργία”,”Η διανόηση και η οργή ενάντια στη βία”, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός της διεύθυνσης της Σχολής έχει στραφεί στην ανάδειξη εκπαιδευτικής ομάδας χορού από τους σπουδαστές των φυτωρίων και των Ανώτερων Επαγγελματικών τμημάτων. Οι νεαροί χορευτές, συμμετέχοντας σε γκαλά, φεστιβάλ, διαγωνισμούς και παραστάσεις χορού έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν περαιτέρω την τεχνική τους πάνω στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο,να διευρύνουν τη σκηνική τους εμπειρία,  να συνεργαστούν με χορογράφους που δρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και γενικά να χορέψουν σε ένα καλλιτεχνικό σχήμα εφάμιλλο με ομάδες –Junior Dance Companies του εξωτερικού.