Βιογραφικά Καθηγητών Ανωτέρας /

Προεπαγγελματικών Τμημάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκη Κονταξάκη
Ιδρύτρια της Σχολής

Ιδρύτρια της Ερασιτεχνικής και Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη»

Ιδρύτρια της Ερασιτεχνικής και Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη» και αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Σόνιας Μοριάνοβα, της οποίας υπήρξε άριστη βοηθός και συνεργάτης από το 1964 ως το 1974. Εργάστηκε και διακρίθηκε ως καθηγήτρια κλασικού χορού στην Ιταλική σχολή Αθηνών για 10 χρόνια. Το 1972 πήγε για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε σειρά μαθημάτων χορογραφίας κοντά στην Τικάνοβα και το 1973, μετά από πρόσκληση, έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνή διαγωνισμό Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας στο Θέατρο Μπολσόι.

Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους – χορογράφους από Όπερες της Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας κλπ. Το 1987 ίδρυσε την επαγγελματική “ΟΜΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ” -Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα-, η οποία έδωσε ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε θέατρα της Ελλάδας και έλαβε υψηλές διακρίσεις (κρατικές επιχορηγήσεις, τιμητικές προσκλήσεις, βραβεία, θετικές κριτικές σε έγκριτες εφημερίδες της Ελλάδας, κλπ ), όπως το βραβείο καλύτερης παραγωγής για το μπαλέτο «Κοππέλια» για την περίοδο 2000 από την καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κύκλος δράσης της επαγγελματικής “ΟΜΑΔΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ” – Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ολοκληρώθηκε το 2015 μετά από μια λαμπρή συνεργασία με καταξιωμένους χορογράφους και νεαρούς χορευτές, πολλοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί σε χορευτικά σχήματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην συνέχεια προώθησε τη σύσταση της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΟΡΟΥ από τους σπουδαστές των φυτωρίων και των Ανώτερων Επαγγελματικών τμημάτων της Σχολής ώστε οι νεαροί χορευτές της Σχολής, συμμετέχοντας σε γκαλά, φεστιβάλ, διαγωνισμούς και παραστάσεις χορού να έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν περαιτέρω την τεχνική τους πάνω στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, να διευρύνουν τη σκηνική τους εμπειρία, να συνεργαστούν με χορογράφους που δρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και γενικά να χορέψουν σε ένα καλλιτεχνικό σχήμα εφάμιλλο με ομάδες –Junior Dance Companies του εξωτερικού.

Η αγάπη της για την τέχνη του χορού και για τους εκκολαπτόμενους χορευτές και καθηγητές χορού την καθιστούν δραστήρια σε θέματα εκπαίδευτικά και καλλιτεχνικά ώστε οι σπουδαστές της σχολής να έχουν μια άρτια χορευτική παιδεία και τα κατάλληλα εφόδια για να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις της τέχνης της Τερψιχόρης. Διδάσκει κλασικό μπαλέτο, ρεπερτόριο κλασικού χορού, barre a terre και διδασκαλία κλασικού μπαλέτου ενώ παράλληλα επιβλέπει όλο το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής.

Νικολέττα Μπακάλη
Διευθύντρια της Σχολής

Διευθύντρια της Ερασιτεχνικής και Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη»

Καθηγήτρια χορού-απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής χορού «Νίκης Κονταξάκη». Έπειτα από σχετική άδεια των αρμόδιων κρατικών φορέων ( Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια) έχει διαδεχτεί τη μητέρα της Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη στη διεύθυνση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής και από το 2013 στη διεύθυνση της Ερασιτεχνικής Σχολής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MASTER) πάνω στη παιδαγωγική & δημιουργική μάθηση από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Παράλληλα έχει λάβει τα διπλώματα διδασκαλίας (Teaching Certificate & Diploma) και πιστοποιητικά σπουδών ( έως και το Advance 2) της Royal Academy of Dance.

To διάστημα 1992-2006 συνεργάστηκε ως χορεύτρια με την Επαγγελματική Ομάδα Χορού Νίκης Κονταξάκη και κατά την καλλιτεχνική περίοδο 1995-1997 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ θητεύοντας στο Στούντιό της και χορεύοντας σε παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Για δυο χρόνια υπήρξε βοηθός χορογράφου στην Ομάδα Νέων Χορευτών του Ελληνικού Συλλόγου της RAD( παραγωγές La Syplhide , Napoli) . Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κλασικού-σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρακολούθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο ελληνικό και διεθνές χορευτικό γίγνεσθαι. Διδάσκει στα Ερασιτεχνικά και Επαγγελματικά τμήματα της Σχολής μαθήματα της ειδικότητάς της ( κλασικό μπαλέτο, ρεπερτόριο κλασικού μπαλέτου, θεωρία, ανάλυση τεχνικής κλασικού μπαλέτου, διδασκαλία), ενώ παράλληλα σχεδιάζει και επιμελείται τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα της Σχολής.

Επίσης ασχολείται με την έρευνα πάνω στο χορό και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή επιστημονικών άρθρων πάνω στο χορό τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά χορού και στα πρακτικά των συνεδρίων.

Παναγιώτης Μπακάλης
Υπεύθυνος Γραμματείας

Υπεύθυνος Γραμματείας / Καθηγητής Ιστορίας Χορού / Παιδαγωγικής Ψυχολογίας

Απόφοιτος του τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε σε Ιδιωτικά και στη συνέχεια σε Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας. Διδάσκει στην Ανωτέρα τα μαθήματα της Ιστορίας του Χορού  και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και από την ίδρυση της Ερασιτεχνικής και Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής είναι υπεύθυνος για την γραμματειακή υποστήριξη της σχολής και για την προβολή του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού της προγράμματος. Είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε θέματα που αφορούν την προώθηση και βελτίωση της χορευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Νίκος Μπακάλης
Καθηγητής Χορού

Απόφοιτος της Ανώτερης Ιδιωτικής Επαγγελματικής Σχολής Χορού Νίκης Κονταξάκη - Νικολέττας Μπακάλη

Απόφοιτος της  Ανώτερης Ιδιωτικής Επαγγελματικής Σχολή Χορού «Νίκης Κονταξάκη» – Νικολέττας Μπακάλη, όπου διδάσκει από το 2005 στα ερασιτεχνικά και από το 2011 στα επαγγελματικά τμήματα της Σχολής μαθήματα όπως κλασικό μπαλέτο, pas de  deux, ballet fitness και ασχολείται με τη γραμματειακή υποστήριξη, οργάνωση και προβολή  του  Σχολείου.

 Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού με διακεκριμένους δασκάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ( Yvonne Mantafounis Städler, Jim Lepore,Ted Stoffer, Jozsef Hajzer, Renate Graziadei, Fred Gehrig,Μαρία Κυνηγού, Sergei Vikoulof, Yolanta Zaxarieva, Lambros Lambrou, Jean-Lucien Massot,κλπ.)

 Παράλληλα διαθέτει πλούσια χορευτική εμπειρία σε παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου χορού :

α) Ενεργό μέλος της Ομάδας Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Νίκης Κονταξάκη με συμμετοχές σε παραστάσεις στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, στη Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ( 2004, 2006), στο Γκαλά Νεοκλασικού Χορού στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου 2005), στο κοντσέρτο πιάνου με τη διάσημη πιανίστρια Cristiana Peggoraro ( 2008 –Φεστιβάλ Ηλιούπολης ), β) Συμμετοχή στις παραστάσεις της ομάδας των σπουδαστών της Σχολής ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους από το κλασικό (Bayadere, Gissele, Don Quichote, The awakening of Flora, Cinderella, Chipollino, Corsaire, Esmeralda,κλπ), νεοκλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο με χορογράφους τους Iolanta Zaharieva, Nίκο Γκίκα, Lambrou Lambros, κλπ, γ) Συμμετοχή (2003-2004) στην ομάδα του Ελληνικού Συλλόγου τηςRAD (χορογραφίες :  Napoli, La Sylphide στο Θέατρο Olympia ,δ)  Συμμετοχή (2003-2004) στις παραστάσεις Romeo & Juliet, Don Quichote της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο  θέατρο Olympia και στο Ηρώδειο.

Νίκος Γκίκας
Καθηγητής Χορού

Διπλωματούχος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Νίκης Κονταξάκη

Διπλωματούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Νίκης Κονταξάκη. Ξεκίνησε χορό στη Θεσσαλονίκη σε μικρή ηλικία. Θήτευσε και εργάστηκε με μεγάλους δασκάλους και χορογράφους στην Αθήνα. Διαθέτει πλούσια χορευτική εμπειρία και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σύγχρονου χορού και χορογραφίας κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους στην Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο , κ.ά. Από το 1986 έως και σήμερα διδάσκει στην Ερασιτεχνική και Ανώτερη Επαγγελματική  Σχολή Χορού Νίκης  Κονταξάκη-Νικολέττας Μπακάλη τα μαθήματα του σύγχρονου χορού , σύγχρονου ρεπερτορίου, θεωρίας –ανάλυσης σύγχρονου χορού, κλπ. Έχει χορογραφήσει για την “ΟΜΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ” πολλές χορογραφίες, οι οποίες έχουν λάβει άψογες κριτικές σε έγκριτα έντυπα της χώρας μας. Μερικές από αυτές είναι: «Σουΐτα» σε μουσική Σ. Σπανουδάκη και Γ. Καραΐνδρου, « Φωτογραφία –Καθρέπτης… μέσα από τα  μάτια τα δικά μου» σε μουσική A. Piazzolla», «Εν αρχή είναι ο ρυθμός», «Αντιθέσεις, αιωρήσεις, δύναμη και βάρος» σε μουσική, Νίκου Ξυδάκη, «Κίνηση σε κρυστάλλινη μορφή» ,«Divertimento» (Μέγαρο Μουσικής, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, 2004), «Σουΐτα Σκαλκώτα» (Μέγαρο Μουσικής 2006), χορογραφία μέρους των μουσικών συνθέσεων του έργου ITHAKA που ερμήνευσε, σε πανελλήνια πρώτη,  η διάσημη πιανίστα Cristiana Pegoraro στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα ( Ιούνιος 2008). Παράλληλα χορογραφεί για την Ερασιτεχνική Σχολή και για την Εκπαιδευτική Χορευτική Ομάδα των Σπουδαστών της Ανώτερης Επαγγελματικής  Σχολής Χορού Νίκης  Κονταξάκη-Νικολέττας Μπακάλη, παρουσιάζοντας χορογραφίες του σε φεστιβάλ, γκαλά και άλλες χορευτικές ε

Μαρία Ανθυμίδου
Καθηγήτρια Χορού

Αριστούχος Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού

Η Μαρία Ανθυμίδου είναι αριστούχος απόφοιτος της  Κρατικής Σχολής Χορού και υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Συνέχισε τις σπουδές της, δίδαξε και χόρεψε στη Νέα Υόρκη και τη Βενεζουέλα. Είναι πρόεδρος της ομάδας “Χορευτές” με την οποία σχεδίασαν τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα για το χορό και τις νέες τεχνολογίες. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου -Τμήμα Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας. Έχει χορογραφήσει για το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το Κέντρο ελληνικού πολιτισμού στη Ν.Υ. και την ελληνική τηλεόραση. Διδάσκει σε ηθοποιούς και χορευτές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες από το 1985 .

Έμυ Κορφιά
Καθηγήτρια Χορού

Καθηγήτρια Χορού με εμπειρία στο εξωτερικό

Η Έμυ Κορφιά γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε χορό στην Σχολή της Καίτης Ηλιάκη και  σε ηλικία 9 ετών στην Κρατική Σχολή Χορού. Συνέχισε τις σπουδές της στη Κρατική Ακαδημία Χορού της Βουδαπέστης, από όπου και αποφοίτησε με την Zsuzsa Kun και αμέσως μετά  χόρεψε με  το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας με διευθυντή και χορογράφο τον Istvan Herczog και σύντομα έγινε πρώτη χορεύτρια. Ως πρώτη χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου χόρεψε πολλούς κλασσικούς και νεοκλασικούς ρόλους  όπως την Swanilda στο μπαλέτο Coppelia , Ιουλιέτα στο μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα  κ.ά.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα χόρεψε για το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χοροθέατρο Ναυσικά, το Αέναο χοροθέατρο κ.ά. Το 1996 ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα Μπαλέτου και Ρεπερτορίου στο Επαγγελματικό Τμήμα του “Κέντρου Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν”. Το 2000, ίδρυσε με την Κατερίνα Ανδριοπούλου  την ομάδα συγχρόνου χορού Χ-ΑRTμε σκοπό την δημιουργία παραστάσεων χορού για παιδιά, όπου και για 7 χρόνια ανέβασαν με μεγάλη επιτυχία παραμύθια όπως ο Μικρός Πρίγκιπας, Η Σταχτοπούτα, Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο κ.ά.. Από το 2003 διδάσκει Μπαλέτο για επαγγελματίες ,Bare a terre στο DANCCE και Μπαλέτο στην Ανώτερη Eπαγγελματική Σχολή Χορού Νίκης Κονταξάκη-Νικολέττας Μπακάλη. Από το 2008 συνεργάζεται  με την  DANCCEUNITIVA για την  παραγωγή  του φεστιβάλ χορού ΑrcforDance ως χορεύτρια όπου  συμμετείχε  στα έργα S.K.I.N.S. του Jozsef Csaba Hajzer, In A Landscape του Ted Stoffer και το Could be Anyoneτου Χάρη Κούσιου όπου διακρίθηκε στην 12η πλατφόρμα σύγχρονου χορού της Κύπρου  και παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Ευρώπης.

Το 2004 δίνει το μάθημα του Μπαλέτου στο ΥΠ.ΠΟ.για τις Διπλωματικές και Εισαγωγικές Εξετάσεις των Ανωτέρων Σχολών Χορούτης Ελλάδας και από το 2008  για το  Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών καθώς και για την ακρόαση της σχολής σύγχρονου χορού P.A.R.T.S.του Βελγίου. Διδάσκει σεμινάρια σε ομάδες και σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικούόπως το Χοροθέατρο Ροές, την Κρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Ουαλίας Diversions, DV8 , το Κέντρο Χορού του Δήμου Λεμεσού της Κύπρου, Danish Dance Theater κ.ά.

Yolanda Zaharieva
Καθηγήτρια Χορού

Σολίστ στην Εθνική Όπερα της Βουλγαρίας

Υπήρξε σολίστ στη Εθνική Όπερα της Σόφιας στη Βουλγαρία για 15 χρόνια και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 2004. Είναι κάτοχος του διπλώματος Masters in Ballet Pedagogy από την Εθνική Μουσική Ακαδημία “Pantcho Vladigerov” της  Σόφιας. Θήτευσε κοντά στην Prima Μπαλαρίνα Vera Kirova και έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της στα πλαίσια διαγωνισμών και έχει αποσπάσει βραβεία στον διεθνή διαγωνισμός χορού στη Βάρνα, στον  διαγωνισμό “Rudolph Nureyev” στη Βουδαπέστη, στο διεθνή διαγωνισμό “Masako Ohya” στην Ιαπωνία, κ.ά..

Ως σολίστ  χόρεψε σε μεγάλα θέατρα ανά τον κόσμο     ( στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ιαπωνία, στην Ταυλάνδη, κλπ). Έχει ερμηνεύσει ρόλους pas de deux και σόλο variation σε μπαλέτα κλασικού ρεπερτορίου όπως Giselle, Sleeping Beauty, Paquita, Don Quixote, Swan Lake, Nutcracker,La Sylphide και άλλα πολλά. Έχει συνεργαστεί στις ίδιες παραγωγές με την Γιούλια Μαχαλίνα, Ντιάνα Βίσνεβα, Ίγκορ Ζελεσκι, Βλαδιμίρ Μαλάχοβ, και την Σβετλάνα Ζαχάροβα.

Από το 2006 συνεργάζεται με την Ερασιτεχνική και Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Νίκης Κονταξάκη»Νικολέττας Μπακάλη διδάσκοντας κλασικό μπαλέτο, ρεπερτόριο κλασικού και έχοντας την επιμέλεια σε έργα κλασικού ρεπερτορίου που παρουσιάζονται ετησίως στις παραστάσεις της Ομάδας των Σπουδαστών της Σχολής όπως οι παραγωγές Les Sylphides, Bayadere, Don Quixote, The Awakening of Flora, Esmeralda, Cinderella, Corsaire, κ.ά.

Belinda Tanner
Καθηγήτρια Χορού

Καθηγήτρια Χορού / Εξετάστρια RAD / Απόφοιτος Royal Academy of Dancing

BA (Hons), ARAD, AISTD (NB, CB), Inter Benesh Teaching Diploma,RAD Examiner.

Η Μπελίντα Τάννερ σπούδασε χορό στη Σχολή Χορού «Jean Butterworth School of Dancing» και παράλληλα έλαβε υποτροφία από  την Royal Academy of Dancing (London Scholar), από όπου αποφοίτησε μετά από πενταετείς σπουδές. Συνέχισε τις  επαγγελματικές της σπουδές στο Royal Ballet School Teachers’ Training Course για 3 χρόνια υπό τη διεύθυνση της Valerie Adams. Έπειτα ξεκίνησε την καριέρα της σαν καθηγήτρια χορού στην Αθήνα. Παράλληλα συμμετείχε ως επαγγελματίας χορεύτρια σε ομάδες κλασσικού μπαλέτου για 8 χρόνια. (Μπαλέτο Αθηνών, Χοροθέατρο Ναυσικά). Το 1999 παρακολούθησε πρόγραμμα εκπαίδευσης  για εξετάστρια της  Royal Academy of Dance, και έγινε επιτυχώς δεκτή στην επιτροπή εξεταστριών της RAD. Τον Ιούλιο του 2010, η Μπελίντα βραβεύτηκε με BA in Dance Education with First Class Honours. Σήμερα διδάσκει στην Ελλάδα όπου εξειδικεύεται στη διδασκαλία του  Κλασσικού Μπαλέτου, του Κάρακτερ και Benesh Notation (σημειογραφία κίνησης) και ταξιδεύει ανά τον κόσμο σαν εξετάστρια της RAD.

Πηνελόπη Ηλιάσκου
Καθηγήτρια Ρυθμικής

Καθηγήτρια Ρυθμικής / Κλασσική Φιλολογία

Σαν συνέχεια των σπουδών της στην

  • Κλασσική Φιλολογία
  • Ρυθμική  Dalcroze (Δίπλωμα Ρυθμικής Dalcroze από το Ινστιτούτο Jaques-Dalcroze, Βρυξέλλες -Υποτροφία Ιδρύματος Α. Ωνάση, Πτυχίο Αρμονίας από το Σύγχρονο Ωδείο  Αθηνών),
  • release technique και ανάλυση της κίνησης με τους Michelle Swennen, Avi Kaiser, Laura Sheleen, Hubert Godard και
  • σκηνοθεσία (Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκου),

επικεντρώνει τις αναζητήσεις της σχετικά µε την ερμηνεία και τη φιλοσοφία του ρυθμού στον χώρο της εκπαίδευσης, της εικόνας, της χορογραφίας και της πολιτιστικής διαχείρισης.

Διδάσκει τη Ρυθμική Dalcroze σε Επαγγελματικές  Σχολές Χορού καθώς και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά, παιδαγωγούς, χορευτές και μουσικούς.

Είναι ιδρυτικό μέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Σκυτάλη’ .

Έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει  παραστάσεις για παιδιά, επικεντρωμένες στη σχέση της μουσικής με την κίνηση και την εικόνα.

Aπό το 1992 έως το 2006 συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη μαγνητοσκόπηση σκηνικών έργων (όπερας και χορού), σε συνεργασία με σκηνοθέτες,
όπως οι:  Pierrre Constant ,  John Copley, Georg Rootering, Grisha Azagaroff, Βασίλη Νικολαΐδη,  Genevieve Page,  Marie Binet, Enrike Sanchez-Lansch κ. α.

Την περίοδο 2007-2010 διετέλεσε πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον Χορό στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού(Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.).

Από το 2000 κάνει επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. και Ρ. Ντάνκαν και είναι υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει το  Κέντρο (modul-dance), επιμελήτρια και υπεύθυνη παραγωγής διεθνών προγραμμάτων  και παραγωγών του Κέντρου Ντάνκαν (εκατονταετηρίδα 2003, Hertopia 2005, Crossroads 2007, Splinter in the Flesh 2008, the Bed 2010, insisting in Athens 2012,  110 χρόνια μετά – 2013, Breathing Space, 2015).

Πέρσα Σταματοπούλου
Καθηγήτρια Χορού

Καθηγήτρια κλασικού και σύγχρονου χορού

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία, στο CONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D΄ART DRAMATIQUE ET DE LA DANSE στη Λυών, καθώς και στο CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANSE στο Παρίσι, όπου αποφοίτησε με άριστα.

Κατά τη διάρκεια παραμονής της παρακολουθεί σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού, με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους (Lario Eksson, Mark Tompkins, Dominique Duszunski, Peter Goss, Jean Sasportes, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Carolyn Carlson) και συμμετέχει ως χορεύτρια σε δύο επαγγελματικές ομάδες σύγχρονου χορού (Yannick Kergreis, Charlotte Miller).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και χορευτές, καθώς και σε Ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού και θεάτρου.

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ.Κιμούλη, Ρ.Πατεράκη, Μ.Παπαδημητρίου, Α.Αντύπα, Α.Κοκκίνου, Γ.Κακλέα, με το Θέατρο Τέχνης, το Κ.Θ.Β.Ε και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής.

Το 1991 ιδρύει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο πολιτισμού κι από ιδιωτικούς φορείς, όπου χορογραφεί και χορεύει. Με την Ομάδα δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο) κι έχει βραβευτεί 2 φορές στο Διαγωνισμό νέων χορογράφων στη μνήμη της Ραλλού Μάνου.

Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη , το Bios και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

 

Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό

(website : https://persastamatopoulou.wordpress.com)