Γενικά

Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ “ΝΙΚΗ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ”-NΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗ (αναγνωρισμένη από το κράτος), ιδρύθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις τoυ Υπουργείου Πολιτισμού:
1. της 10ης Μαΐου 1978 με αριθμό ΚΑΤΕΧΝ/Γ/ΦΟ7/11073
2. της 6ης Οκτωβρίου 1984 με αριθμό 27364/1631
3. της 3ης Οκτωβρίου 1984 με αριθμό 27364/1631
4. της υπ. αριθμόν απόφασης 63973/5-8-2005(ΦΕΚ αρθ. 1149/Β/17-8-2005)
5.της με αριθ. 193492/05-11-2013 απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής.
Έχει τμήματα πρωινά-απογευματινά-βραδινά, αρχαρίων-προχωρημένων, προεπαγγελματικά και επαγγελματικά (τμήματα καθηγητών χορού και χορευτών) και λειτουργεί με εσωτερικό κανονισμό.

Σκοποί της σχολής είναι η καλλιέργεια της αίσθησης του ρυθμού και της κίνησης, η προσφορά προς τους μαθητές – σπουδαστές όλων των ηλικιών ( παιδιά-εφήβους-ενήλικες) μιας ποιοτικής παιδείας κλασικού και σύγχρονου χορού δομημένης πάνω σε ένα προσεχτικά καταρτισμένο αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθεί τα διεθνή κριτήρια και τις αρχές παγκοσμίως καταξιωμένων χορευτικών συστημάτων. Το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Σχολής στοχεύει στο να μάθουν οι σπουδαστές της να χορεύουν με σύστημα, μέθοδο, γνώση, πειθαρχία,καλλιτεχνία, δημιουργικότητα και αρμονία. Εν κατακλείδι, να χορεύουν «ψυχή τε και σώματι».

Ιδρύτρια της Σχολής είναι η ΝΙΚΗ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ – ΜΠΑΚΑΛΗ, αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Σόνιας Μοριάνοβα, της οποίας υπήρξε άριστη βοηθός και συνεργάτης από το 1964 ως το 1974. Επίσης εργάστηκε και διακρίθηκε ως καθηγήτρια κλασικού χορού στην Ιταλική σχολή Αθηνών για 10 χρόνια. Το 1972 πήγε για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε σειρά μαθημάτων χορογραφίας κοντά στην Τικάνοβα και το 1973, μετά από πρόσκληση, έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνή διαγωνισμό Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας στο Θέατρο Μπολσόι. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους – χορογράφους από Όπερες της Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας κλπ. Το 1987 ίδρυσε την επαγγελματική “ΟΜΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ” -Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα-, η οποία έδωσε ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε θέατρα της Ελλάδας και έλαβε υψηλές διακρίσεις (κρατικές επιχορηγήσεις, τιμητικές προσκλήσεις, βραβεία, θετικές κριτικές σε έγκριτες εφημερίδες της Ελλάδας, κλπ ), όπως το βραβείο καλύτερης παραγωγής για το μπαλέτο «Κοππέλια» για την περίοδο 2000 από την καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο κύκλος δράσης της επαγγελματικής “ΟΜΑΔΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ” – Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ολοκληρώθηκε το 2015 μετά από μια λαμπρή συνεργασία με καταξιωμένους χορογράφους και νεαρούς χορευτές, πολλοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί σε χορευτικά σχήματα εντός και εκτός της Ελλάδας.

Η Σχολή διοργανώνει παραστάσεις με τη συμμετοχή σπουδαστών από τα επαγγελματικά, προεπαγγελματικά και ερασιτεχνικά τμήματά της με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των χορευτικών ταλέντων και των σκηνικών ικανοτήτων των νεαρών σπουδαστών και σπουδαστριών της, μέσα από την παρουσίαση προγραμμάτων αξιώσεων, τα οποία ετησίως παρακολουθούνται από ένα ευρύ κοινό και χαίρουν εκτίμησης και θαυμασμού.

Τα τελευταία χρόνια ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός της διεύθυνσης της Σχολής έχει στραφεί στην ανάδειξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΟΡΟΥ από τους σπουδαστές των φυτωρίων και των Ανώτερων Επαγγελματικών τμημάτων. Οι νεαροί χορευτές της Σχολής, συμμετέχοντας σε γκαλά, φεστιβάλ, διαγωνισμούς και παραστάσεις χορού έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν περαιτέρω την τεχνική τους πάνω στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο,να διευρύνουν τη σκηνική τους εμπειρία, να συνεργαστούν με χορογράφους που δρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και γενικά να χορέψουν σε ένα καλλιτεχνικό σχήμα εφάμιλλο με ομάδες –Junior Dance Companies του εξωτερικού.

Από το 2005 η διεύθυνση της ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ και από το 2013 η διεύθυνση της ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ έχουν μεταβιβαστεί, έπειτα από σχετική άδεια και γνωμοδότηση των αρμόδιων κρατικών φορέων, στη Νικολέττα Μπακάλη, κόρη της Νίκης Κονταξάκη-Μπακάλη και αριστούχο απόφοιτο της ομώνυμης ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ. Η Νικολέττα Μπακάλη είναι καθηγήτρια χορού με παράλληλη χορευτική εμπειρία ( Επαγγελματική Ομάδα κλασικού και σύγχρονου «Νίκης Κονταξάκη», παραγωγές όπερας και μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκήνης και του studio της ΕΛΣ-περίοδος 1997-2000) , με πολλές μετεκπαιδεύσεις στο αντικείμενο σπουδών της και είναι κάτοχος των χορευτικών ( Intermediate έως και Advanced 2) και διδασκαλικών ( Teacher’s Certificate & Diploma) διπλωμάτων της Royal Academy of . Επίσης έχει λάβει μεταπτυχιακό διπλώμα (MASTER) πάνω στη παιδαγωγική & δημιουργική μάθηση από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στα Ερασιτεχνικά και Επαγγελματικά τμήματα της Σχολής μαθήματα της ειδικότητάς της ( κλασικό μπαλέτο, ρεπερτόριο κλασικού μπαλέτου, θεωρία, ανάλυση τεχνικής κλασικού μπαλέτου, διδασκαλία). Επίσης ασχολείται με την έρευνα πάνω στο χορό και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή επιστημονικών άρθρων πάνω στο χορό τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά χορού και στα πρακτικά των συνεδρίων. Eίναι μέλος του Σωματείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος ( www.sisxe.com), του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (https://www.cid-portal.org) και του Ελληνικού Συλλόγου της Royal Academy of Dance( periodikoallegro@yahoo.gr).

Στη Σχολή διδάσκει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό με μετεκπαιδεύσεις σε ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού, με παιδαγωγική κατάρτιση και αγάπη για το παιδί, με ενδιαφέρον για τον έφηβο και τις ανησυχίες του, με στήριξη τόσο σε όσους επιθυμούν να υπηρετήσουν την τέχνη του χορού επαγγελματικά, όσο σε εκείνους που θέλουν να απολαμβάνουν το χορό ερασιτεχνικά για την προσωπική τους ευχαρίστηση και ευεξία.

H διεύθυνση της Σχολής μεριμνά συνεχώς για:

• τον σωστό σχεδιασμό και την άρτια οργάνωση και λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της,
• την επιλογή άψογα καταρτιμένου και πεπειραμένου εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο ελέγχεται και εγκρίνεται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ( Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια, κλπ)
• τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού της
• τον εφοδιασμό των διδασκομένων της με τα απαραίτητα μέσα για να ανταγωνιστούν με γνώση, επαγγελματισμό και ήθος σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο
• την εκπαίδευση των μαθητών-σπουδαστών-φοιτητών της σε ένα υγιές περιβάλλον που προάγει όχι μόνο τη γνώση και την καλλιτεχνία αλλά και την ευγενή άμιλλα, την κοινωνικοποίηση, το πνεύμα της καλής συνεργασίας και τη συναισθηματική ανάπτυξη
• την προσφορά επιπλέον γνώσης στους σπουδαστές-φοιτητές της μέσα από σεμινάρια που τους εξοικειώνουν με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χορευτικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι
• την ασφάλεια των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων της

ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Το Σχολικό Έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει στις 30 Αυγούστου. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 15 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν στις 15 Ιουνίου. Η βασική διδακτική ώρα διαρκεί 50′ και αυξάνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τάξης. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι μαθητές και οι σπουδαστές οφείλουν: Να είναι επιμελείς και να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους. Η Σχολή ενημερώνει τους γονείς των μαθητών που απουσιάζουν αδικαιολόγητα. Οι σπουδαστές /μαθητές της σχολής ή οι γονείς /κηδεμόνες αποδέχονται με την εγγραφή τους τον εσωτερικό κανονισμό της σχολής και τις υποχρεώσεις φοίτησης που απορρέουν από αυτόν.